Skip to main content

VAN ONDERAF GESCHOPT, VAN BOVENAF GESLAGEN

Leidinggevende, in ieder vakgebied heb je ze nodig. Zij zijn de spin in het web, geven sturing aan de werkvloer en zorgen ervoor dat de randvoorwaarden die daarbij horen kloppen.

Leidinggevende van een team zijn is een fantastische functie. Jij zorgt ervoor dat de collega’s zich ontplooien, beter worden in wat zij doen en kan er voor zorgen dat zij misschien een carrièremove kunnen maken.

Middelpunt van de aandacht

Echter sta jij ook in het middelpunt van de aandacht. Terwijl de werkvloer de nodige aandacht, sturing en begeleiding vraagt, vraagt men van bovenaf ook of je geen werk laat liggen op het gebied van vergaderingen, beleid, randvoorwaarden, personeelsbeleid etc. Kortom, het is een lastig pakket voor je, want jij wilt het als leidinggevende graag voor iedereen goed doen. Het is dan ook belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Naast het feit dat jij het graag  goed wil doen voor anderen, moet je het juist ook goed doen voor jezelf.

Er wordt wel eens gezegd: “een manager wordt van onderaf geschopt en van bovenaf geslagen”. In deze situatie kun je je gestresst of niet begrepen voelen. Je wilt de collega’s op de werkvloer graag de begeleiding geven die ze verdienen en daarbij ook voldoen aan je volledige functieomschrijving.

‘Hoe vindt de manager balans in deze zaken?’

Door het toepassen van de juiste leiderschapsstijl kun je sturing geven aan het teamproces. Door bewust aan de slag te gaan met het teamproces, kun je ervoor zorgen dat het team in de prestatiefase terecht komt. Dit houdt in dat het team organisatiegericht zal zijn, out of the box durft te denken en doelen in functie van het organisatiebelang zal realiseren. Dit team heeft dan weinig sturing of begeleiding nodig en creëert daardoor tijd voor jou om overige taken op te pakken. Uiteraard heeft het team wel de juiste acties van jou nodig om in de prestatiefase te kunnen blijven.

Nieuwsgierig geworden?

Door o.a. mijn ervaring als leidinggevende bij Koninklijke Landmacht weet ik als geen ander hoe belangrijk een team is en hoe hier richting aan te geven. Een team is niet direct een team als je mensen bij elkaar zet. Jij hebt daar een heel groot aandeel in. Hierin wil ik je dolgraag verder helpen. Ik kan je inzichten en handvatten geven om doelgericht aan de slag te kunnen gaan met het team.

6 oktober 2020

Wat een loser kan bereiken!

10 augustus 2020

Van onderaf geschopt, van bovenaf geslagen.

7 augustus 2020

Leef je eigen leven.